Cafea, ceai, ciocolată? Numitorul lor comun, cofeina, este unul dintre cei mai vechi stimulanţi, la care recurgem zilnic. Şi totuşi, ne întrebăm dacă n-ar trebui să ne înfrânăm pofta de a le consuma. Am investigat şi iată ce-am aflat!
Cantitatea de cofeină oscilează de la produs la produs, dar cert este că doza zilnică recomandată nu ar trebui să sară de maximum 200 ml (spune FDA, Federal Drug Administration). O consumi cum preferi, fie într-un shot de espresso, fie într-o cană mare de ceai, un baton de ciocolată (cacaoa conţine cofeină) sau o sticlă de Cola, tu alegi! Informativ, o doză de Cola, de exemplu, are aproximativ 30 de miligrame de cofeină, o cană de ceai sau un baton de ciocolată, 50-60, pe cand o cana mare de cafea-filtru conţine 130.
Probabil îţi sună cunoscută expresia „pur şi simplu, nu pot renunţa la cafea!” Cred că orice birou cu femei sau grup de prietene poartă la un moment dat această discuţie. Ei bine, te asigur că nu se justifică, deoarece cofeina poate forma un obicei (unul chiar încăpăţânat), dar nu creează dependenţă! Şi cum ştim, obiceiurile sunt psihice, pe când adicţia este o reactţie biochimică a metabolismului, pe care nu o controlăm sub nicio formă. Aşa că da, putem limita doza zilnică de cafea sau ceai, dar specialiştii spun să o faci treptat. Şi aici începe distracţia!
Pentru o persoană zilnic consumatoare de cafele şi ceaiuri, care îşi începe ziua cu o vizită la Starbucks, continuă cu unul sau chiar doua shot-uri de espresso şi o termină cu un ceai verde, mult după ora 5, stoparea bruscă şi totală a consumului de cofeină poate avea efecte fizice neplăcute. Nu pe termen lung, aici intervine şi reacţia personală a fiecareia la acest stimulent, dar suficient de apăsătoare. Printre reacţiile imediate se numără migrenele, stările de oboseală, incapacitatea de concentrare, tulburări simptomatice, ca iritabilit