„Adevărul“ vă prezintă în premieră ultima întâlnire a două dintre celebrele tablouri cu o persoană care nu avea legătură cu furtul lor: Mariana Dragu, curator la Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă (MNAR). Ea a acceptat să spună povestea apariţiei picturilor în România, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“.
Ultimul expert în artă care a văzut tablourile furate din Kunsthal povesteşte, pentru prima dată de la celebra spargere din Rotterdam, cum a întâlnit cele mai valoroase dintre picturi şi cum a dat ochii cu cel puţin unul dintre hoţi.
La 59 de ani, Mariana Dragu, curator la Galeria de Artă Europeană de la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, este o femeie elegantă şi plăcută. Îşi aminteşte cu un fior aventura prin care a trecut în urmă cu nouă luni.
„Într-o sâmbătă, în noiembrie (n.r. – 17 noiembrie 2012), am primit un telefon de la o cunoştinţă, un prieten care este colecţionar, care fusese anunţat că cineva îi aduce două tablouri să le cumpere. M-a întrebat dacă pot să vin, ca să poată fi sigur că nu aruncă banii pe fereastră“, îşi aminteşte specialista în artă europeană.
Mâine începe, la Judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti, procesul hoţilor de tablouri de la Galeria Kunsthal din Rotterdam, furt considerat a fi „Jaful Secolului“ în Olanda. Şapte lucrări semnate de mari maeştri – Picasso, Monet, Gauguin, Matisse, De Haan şi Lucian Freud – au fost sustrase de aici în octombrie 2012, în mai puţin de două minute, de o bandă de români, potrivit rezultatelor unei anchete internaţionale. Ulterior, capodoperele au fost aduse în România, ascunse în trei perne, şi se presupune că ar fi fost arse într-o sobă din localitatea tulceană Carcaliu. Expertiza specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie a României a relevat că cenuşa anali