De frică să nu înceapă anul şcolar cu sute de locuri goale în bănci, universităţile sunt îngăduitoare cu cei care promovează în a doua sesiune de BAC.
Specialiștii în Educație spun că decizia renunțării la examenul de admitere pentru elevii promovați în a doua sesiune de Bac reprezintă o discriminare
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Prima sesiune de admitere la facultate, care ar fi trebuit să adune crema elevilor promovaţi la Bacalaureat, s-a dovedit a fi un fiasco total.
După ce s-au văzut cu sute de locuri rămase neocupate la buget şi alte câteva mii la taxă, mai marii universităţilor cu tradiţie au lansat un anunţ fără precedent: “supravieţuitorii" Bacul de toamnă pot intra numai cu diploma la subraţ, la facultăţile unde s-a dat iniţial examen.
Admitere "second-hand"
De departe cea mai radicală decizie a venit din partea Academiei de Studii Economice din Capitală (ASE), unde reintroducerea examenului tip grilă a lăsat 1.800 de locuri libere la taxă şi buget. “Preferăm să avem mai puţini studenţi, dar mai bine pregătiţi", explica la începutul primei sesiuni de admitere, Florina Mohanu, purtătorul de cuvânt al ASE.
Între timp, strategia universităţii s-a schimbat la 180 de grade. Testările au fost scoase cu totul pentru candidaţii promovaţi la a doua sesiune de Bac, care se vor putea înscrie la ASE în perioada 3-7 septembrie.
Ştacheta va scădea şi la admiterile de toamnă organizate de restul instituţiilor de învăţământ superior bine cotate. Universitatea Politehnică din Capitală organizează în perioada 29 iulie-15 septembrie o sesiune de înscriere spontană, pentru a completa cele 300 de locuri vacante la buget, plus 400 la taxă. Noutatea este că nu vor mai exista examene, admiterea făcându-se "pe baza unei probe orale - interviu şi rezultatele examenului de Bac".
La Universitatea Bucureşti, perdanţii Bacalaureatului din vară