Șeful ANI, Horia Georgescu, a declarat, la Digi 24, că numărul aleșilor aflați în atenția Agenției ca incompatiili este de circa 100. El a apreciat că USL, prin vehicularea unei cifre de 1200 de primari și consilieri incompatibili, vrea să creeze un curent favorabil schimbării legii ANI. Sursa: CODRIN PRISECARU
ANI are în lucru circa 100 de cazuri de primari și consilieri locali care sunt incompatibili, fiind, în același timp, în regii și societăți locale, aflate în subordinea autorităților locale, a declarat Horia Georgescu. Acesta a spus că nu știe de unde a apărut cifra de 1200 vehiculată de USL. "Nu deținem asemenea statistici, noi ne sesizăm din oficiu sau ne sesizează cetățenii. Este o exagerare. Vor să genereze prin această abordare o schimbare legislativă care nu este, în opinia noastră, fezabilă", a declarat el.
Horia Georgescu a declarat că a fost "un gest de mare curaj" decizia ministrului Justiției de a aviza negativ propunerea vicepremierului Liviu Dragnea prin care se încerca desființarea acestui tip de incompatibilități. "A fost un gest de curaj, în întâmpinarea așteptărilor Comisiei Europene, în perspectiva Raportului MCV pe Justiție", a spus el.
Președintele ANI a mai declarat că discută în permanență cu ministrul Justiției, pe teme legate de anticorupție.
Incompatibilii știau ce fac
Horia Georgescu a respins ideea că aleșii locali aflați în incompatibilitate nu cunoșteau legea, subliniind că aceasta spune clar că edilii trebuie să desemneze reprezentanți în cadrul consiliilor de administrație ale regiilor și societăților din subordinea administrației locale. Acesta a explicat că regiile autonome accesează proiecte cu fonduri europene și că acestea pot fi direcționate către firme prietene ale primarilor.
Ca o ironie, el a subliniat că parte dintre problemele aleșilor aflați în acest gen de incompatibilitate au pornit de