Borşul de casă este considerat un leac pentru diverse afecţiuni, dar în acelaşi timp, ajută şi în curele de slăbire. Dacă vrei să slăbeşti rapid şi fără prea mare efort, încearcă dieta cu borş.
Borşul este un produs bogat în enzime active şi vitamine, în special B-uri, dar şi minerale (seleniu, crom) şi aminoacizi esenţiali. De aceea, este folosit, şi ca aliment în dietele de slăbire sau ca adjuvant util pentru menţinerea sănătăţii. Este un lichid acrişor, dietetic, are 7,7 kilocalorii la 100 ml şi constituie un tonic natural. Are rol de purificator al organismului şi de ameliorare sau chiar de vindecare a unor afecţiuni.
În acelaşi timp, ajută la reglarea metabolismului şi a digestiei. Curele cu borş dau rezultate dacă le urmezi aproximativ trei săptămâni, iar după o pauză de şapte zile poţi repeta aceeaşi metodă.
Recomandarea nutriţioniştilor este să consumi băutura cu 15 minute înainte de masă. Apoi, de la o zi la alta, creşti numărul paharelor, până la şapte. Borşul poate fi băut ca atare, nediluat, dar, dacă este prea acru, îi poţi îmbunătăţi gustul cu suc de mere sau cu puţin sirop de sfeclă de zahăr. Borş de casă
Ingrediente: un kg tărâţe de grâu, 200g mălai, 200g huşti (tărâţe folosite de la alt borş) sau 20g drojdie de bere, mărar/leuştean verde sau uscat.
Mod de preparare: se amestecă tărâţele cu mălaiul şi cu huştile şi adaugă până la un litru de apă călduţă. Dacă se foloseşte drojdie de bere, se lasă la dospit aproximativ 30 de minute. Se pune apoi mărarul, se toarnă 9 litri apă caldă, se acoperă vasul cu un tifon şi se lasă la acrit, la temperatura camerei, patru zile. La început, se amestecă de câteva ori cu o lingură de lemn. După ce se acreşte, se filtrează băutura, se pune în sticle şi se păstrează la frigider. Vasul în care se prepară borşul trebuie să fie de sticlă.