Peste 200 de elevi din patru judeţele ale tării, printre care şi din Gorj, au participat, în weekend-ul trecut, la o acţiune de ecologizare pe Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară.
Ediţia din acest an a acţiunii de ecologizare a purtat denumirea „Voluntari pentru un turism ecologic în Munţii Parâng“. Peste 200 de elevi din judeţele Alba, Sibiu, Hunedoara şi Gorj au luat parte la acţiunea de curăţare de gunoaie a zonei traversată de Drumul Regelui. Sute de saci cu gunoaie aruncate de turiştii certaţi cu bunul simţ au fost adunate de elevi. „Este pentru prima dată când particip la această acţiune. Este interesantă şi are ca scop atât curăţarea zonei, dar ne dorim foarte mult să tragem un semnal de alarmă pentru ca cei care aruncă gunoaiele la întâmplare să nu mai polueze natura“, a spus o elevă participantă la acţiune.
„Atunci când vor fi maturi, nu vor mai îndrăzni să runce nici ei şi nici familiile lor“
La acţiunea de ecologizare a participat, alături de elevi, şi Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Aceasta a spus că acţiunea are un important caracte educativ: „Este cel mai bine ca aceşti copii, odată formaţi, atunci când ei muncesc la ecologizare, probabil că atunci când vor fi maturi, nu vor mai îndrăzni să runce nici ei şi nici familiile lor“.
Ileana Mitela, de la Casa Corpului Didactic, a precizat că respectul faţă de natură trebuie deprins de la vârste cât mai mici: „Educaţia, sub toate aspectele ei, se formează la aceste vârste şi e nevoie ca sa fim alături de el şi să le formă respectul pentru natură“.
Coordonatorul proiectului în judeţul Gorj a fost profesoara Elena Basarabă. „Zona este foarte frumoasă şi suntem conştienţi că, dacă nu aşteptăm turiştii cu o curăţenie exemplară. Este foarte important pentru bunul mers al lucrurilor. Şi cei care aruncă gunoaiele la întâmplare trebui