Babesioza este o boală cu caracter sezonier (primăvară, vară), determinată de paraziţi endoglobulari din familia Babesiidae, transmisibili prin intermediul căpuşelor.
Căpuşele sunt gazdele definitive ale acestor paraziţi, iar vertebratele (bovinele, ovinele, caprinele, ecvinele, canidele şi suinele) sunt gazde intermediare la nivelul cărora are loc ciclul de dezvoltare multistadial al acestor paraziţi.
Trebuie specificat faptul că babesioza este o zoonoză! Paraziţii sunt unicelulari şi se găsesc în număr de 1-4 paraziţi într-o singură hematie. Contaminarea se produce în timpul hrănirii căpuşelor infectate, care, odată cu saliva, inoculează sporozoiţii acestui parazit. Babesiile pătrund în hematii, îşi intensifică procesele de nutriţie şi multiplicare, rezultând toxine metabolice, paraziţi morţi şi hematii distruse.
La câine boala este produsa de Babesia canis, răspândirea bolii este determinată de prezenţa biotopurilor cu căpuşe şi are caracter zonal şi sezonier. Incidenţa îmbolnăvirilor creşte în aprilie şi durează până în toamnă.
Simptomele în formă acută a bolii apar după 2 -3 săptămâni şi se manifestă prin apatie, adinamie, febră, anorexie, stare de prostraţie, icter sau subicter şi anemie. În unele cazuri pot fi semnalate şi manifestări nervoase: ataxie, epifora, fotofobie, sindrom epileptiform. Pe corpul pacientilor pot fi găsite căpuşe. În cazul în care se constată modificări de comportament este indicat să se facă un consult medical veterinar cât mai repede, iar diagnosticul poate fi pus în urma efectuării unui frotiu de sânge colorat, în care se identifică formele parazitare.
Medicaţia simptomatică favorizează vindecarea bolnavilor. Tratamentul este unul de lungă durată şi costisitor şi constă în asocierea unei medicaţii specifice împreună cu o terapie de susţinere. Se poate recurge şi la hemotransfuzie. Pentru animalele tinere