Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, ADEPT, Igor Boţan, în dialog cu Vasile Botnaru.
Igor Boţan: „Gâlceava dintre Comrat şi Chişinău este un lucru periodic. Să nu uităm că, la 19 august, se împlinesc 14 ani de la declaraţia de independenţă a Găgăuziei, dar rămânerea în cadrul Uniunii Sovietice. Anul trecut, de asemenea, au existat un fel de tensiuni între Chişinău şi Comrat. Anul trecut, a fost vorba despre examenele la limba română. Anul curent, e vorba despre noua Lege a finanţelor locale şi tot aşa. Însă trebuie să luăm în consideraţie că şi Chişinăul deja s-a învăţat să aibă atitudini adecvate faţă de impulsurile care vin de la Comrat. Iar la Comrat clasa politică, de asemenea, este una divizată, fragmentată şi există politicieni de nişă care recurg la astfel de pretexte, pentru a demonstra – şi cred că acest lucru este util şi pentru Chişinău – că, în cadrul Republicii Moldova, lucrurile nu merg tocmai normal.”
Europa Liberă: Vă referiţi, probabil, inclusiv la Ivan Burgudji care, mai nou, propune Comratul să aibă propriul serviciu de securitate, de exemplu. În acest an, totuşi avem nişte lucruri mai inedite.
Igor Boţan: „Ivan Burgudji şi alţi oameni care îi împărtăşesc ideile, aşa cum spuneam, sunt politicieni de nişă. Ei s-au format, într-un anumit context, în perioada destrămării Uniunii Sovietice, ei s-au opus acelui fenomen care s-a întâmplat deja. De aceea ei, probabil, nici nu pot să-şi permită un alt fel de politică decât cea pe care au promovat-o şi acum 20 de ani.”
Europa Liberă: Dar au audienţă. Cineva se revendică de la secesionismul găgăuz, care mergea mână în mână cu cel transnistrean.
Igor Boţan: „Sigur. Problemele, care apar la Comrat, sunt inspirate de la Tiraspol. Pentru că de la Tiraspol, în permanenţă, vin mesaje către găgăuzi, spunându-le: „Uitaţi-vă, noi am insis