Menta este planta aromatică cu cele mai variate întrebuinţări. Face parte dintr-o familie extinsă, alături de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrişorul, maghiranul, salvia şi levănţica.
Menta - remediu antic
Partea aeriana a mentei - tulpina, frunzele şi florile - se foloseste în scopuri medicale, de mii de ani. Romanii susţineau că menta purtată în coroniţe pe cap, mai ales atunci când este înflorită, provoacă bună dispoziţie, o stare psihică pozitivă şi odihneşte mintea.
Tratamente interne cu mentă
Cancerul de colon, cancerul pulmonar, cancerul pielii - aşa-numitul perilil alcool, conţinut în frunzele de mentă, este o substanţă cu efecte antioxidante şi antitumorale, impiedicând formarea şi proliferarea tumorilor.
Se recomandă consumul regulat de mentă, sub formă de ceai ori chiar ca aliment, pentru prevenirea acestor forme de cancer. Cel mai bun moment pentru cura cu mentă este vara, când planta este proaspătă şi conţine maximum de principii active.
Sindromul colonului iritabil, colon spastic - observaţii statistice arată că persoanele care consumă măcar de 3 ori pe săptămână mentă, sub formă de ceai sau în salate, sunt mult mai puţin predispuse la aceasta afecţiune. Pacienţii care au luat câte 2 picături de ulei volatil, de 3 ori/zi, în cure de 4 săptămâni, au o frecvenţă mult mai mică a crampelor abdominale, a balonarii, a tulburărilor de tranzit intestinal şi au prezentat, gradat, o mult mai mare toleranţă la alimentele considerate iritante.
Gastrita hiperacidă, ulcerul gastric - mentolul conţinut în izmă are efecte antiinflamatoare şi calmante asupra mucoasei gastrice. Consumul de ceai şi de mentă ca aliment este un foarte bun tratament de prevenţie al acestor boli gastrice, mai ales în perioadele de trecere de la anotimpul rece la cel cald şi viceversa.
Se bea infuzie combinată de mentă, câte 1 l /zi, în cu