Primul ministru britanic, David Cameron, încearcă să-şi convingă conaţionalii că fracturarea hidraulică pentru extracţia gazelor va crea zeci de mii de locuri de muncă şi va ieftini energia. Însă, această metodă, susţinută de cei cu interese economice, este aspru criticată activiştii ecologişti pentru efectele sale.
Pe de altă parte, pe fondul încetinirii creşterii economice în China şi dificultăţilor de redresare în Statele Unite şi Europa, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a prognozat o scădere a cererii de petrol la nivel global pentru anul viitor, potrivit Agerpres, faţă de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) care apreciază o creştere a consumului de aur negru.
Fracturarea micşorează facturile
Deşi luna trecută deputatul conservator Lord Howell a afirmat că fracturarea hidraulică ar trebui să se limiteze la zonele nelocuite sau slab populate din nordul Angliei, premierul britanic, care provine din aceeaşi formaţiune, a lăudat 'beneficiile' acestei metode. Acest tip de extracţie a gazelor numit şi 'fracking' constă în injectarea unor mari cantităţi de apă la adâncimi mai mari de trei kilometri pentru găsirea gazele. 'În ultimele săptămâni s-a sugerat că dorim ca fracking-ul să se limiteze la anumite părţi din Regatul Unit. Nu este aşa. Doresc ca toate părţile din ţara noastră să împartă beneficiile, nordul şi sudul, conservatori şi laburişti', a precizat premierul britanic. Cameron a mai adăugat că ar exista sprijin public faţă de 'fracking' dacă cetăţenii ar putea să aprecieze 'beneficiile' acestei metode, care ar genera 'peste 70.000 de locuri de muncă', şi ar primi garanţii în ceea ce priveşte mediul înconjurător. 'Este simplu, facturile la gaze şi energie electrică se pot reduce', a argumentat şeful Guvernul britanic.
Prognoze contradictorii la petrol
Într-un raport lunar, IEA anunţă că cererea globală în 2