Acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi cauzat un prejudiciu de circa 1.000.000 de euro în dauna reţelei judeţene de apă, dar achitat de două ori de instanţele constănţene, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost protagonistul unui proces care a durat aproximativ patru ani şi jumătate. ZIUA de Constanţa vă prezintă acum, pe baza documentelor oficiale puse la dispoziţie de magistraţi, întregul curs al dosarului în instanţă, începând de la actul de acuzare propriu-zis şi culminând cu hotărârile de achitare. Menţionăm că achitările au fost pronunţate în baza faptului că acuzaţiile aduse de procurori nu se susţin, pentru că presupusei fapte a lui Nicuşor Constantinescu îi lipseşte unul dintre elementele constitutive.
În motivarea Judecătoriei Constanţa se mai arată că „referitor la asigurarea cofinanţării de către Consiliul Judeţean Constanţa, prin ordonatorul principal de credite, inculpatul A A, se constată că în cursul anului 2006, OPCP a înregistrat întârzieri la plata facturilor aferente lucrărilor executate în perioada aprilie - iulie deoarece CJC, prin inculpat, cu ştiinţă, în mod nejustificat şi cu încălcarea vădită a clauzelor contrâctuale la care Consiliul Judeţean se angajase, nu a furnizat sumele aferente cofinanţării sale, OPCP şi astfel nu au fost plătite sub aspectul cofinanţării Consiliului Judeţean Certificatele Intermediare de Plată (C1P) nr. 0,1,2 şi 00, deşi OPCP a solicitat, în mod repetat, CJC să respecte clauzele Contractului de Implementare, în sensul îndeplinirii obligaţiilor de plată pentru cofinanţarea Măsurii”.
„Preaviz de 21 zile”
„Întârzierile la plata contribuţiei CJC s-au produs la Certificatele Intermediare de plată (CIP ) nr. 00-11 scadente la 27.06.0000, 26.07.0000, 25.08.0000 şi 25.09.0000. Aceste sume au fost plătite abia la 13.10.0000, în total 1.088.893,22 Euro.
Din cauza fapt