Regimul hidrologic înregistrează valori normale ale debitelor afluente şi, în acest moment, nu se pune problema aplicării, în bazinele hidrografice, a Planului de restricţii şi folosirea apei în perioade deficitare, a anunţat, astăzi, Administraţia Naţională "Apele Române".
Conform unui comunicat remis redacţiei, există o rezervă suficientă de apă în lacurile de acumulare. "Astăzi, în principalele 36 de lacuri de acumulare există un volum total de 3,69 miliarde metri cubi care asigură satisfacerea tuturor folosinţelor de apă", precizează "Apele Române".
Autoritatea menţionează că monitorizează permanent volumul de apă stocat în lacurile de acumulare şi în secţiunile de control, astfel încât, pentru perioada următoare, rezerva de apă stocată în acumulări garantează asigurarea apei brute la valorile normale pentru toţi utilizatorii: populaţie, industrie, energie, agricultură, piscicultură şi agrement. În acest moment, Administraţia Naţională "Apele Române" asigură resursa de apă necesara programului de irigaţii, aşa cum a fost elaborat de către Administratia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, se mai arată în comunicat.
Pe baza debitelor afluente realizate în cursul acestei luni în principalele lacuri de acumulare, a prognozelor hidrologice pentru lunile imediat următoare şi a cerinţelor de apă ale folosinţelor, resursele de apă pentru alimentarea folosinţelor prin sisteme centralizate vor fi asigurate fără restricţii. Alimentarea cu apă brută a municipiului Bucureşti va fi asigurată fără restricţii, conform scenariului de exploatare, în condiţiile realizării prognozei, potrivit sursei citate.
Cerinţa de apă din România a scăzut cu 12,92 miliarde metri cubi (mc) de apă faţă de anul 1990, de la 20,4 miliarde mc de apă (cât era în anul 1990) la 7,48 miliarde mc de apă (cât s-a înregistrat în anul 2013).
F.A. Regimul hidrologic înregistre