Situatia pentru majoritatea liceelor tehnologice din judetul Iasi este una foarte grea, dupa ce Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi a facut publica statistica dupa cea de-a II-a etapa a repartizarii computerizate in liceu a absolventilor de clasa a VIII-a.
Potrivit ISJ, situatia este urmatoarea: Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari (infiintat anul acesta - n.r.) mai are 158 locuri libere la profilul Mecanica si Electric, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi - 111 la profilul Constructii, instalatii si lucrari publice, Liceul Tehnologic Petru Poni - 81 la Protectia mediului si 52 la Chimie industriala, Liceul Tehnologic Mihai Busuioc de la Pascani - 60 la Industrie textila si pielarie, Colegiul Tehnic de Transporturi si Constructii - 53 la Constructii, instalatii si lucrari publice, 51 la Electronica automatizari, 50 - Electric si 46 la Mecanica. La Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida - 46 la Electronica si automatizari, 33 la Electric. La Liceul Tehnologic Harlau - 39 la Constructii, instalatii si lucrari publice si 33 la Mecanica, la Liceul Tehnologic Petru Rares din Targu Frumos - 38 la Industrie textila si pielarie respectiv 36 la Mecanica, Liceul Tehnologic Mihai Busuioc de la Pascani cu 37 Electronica si automatizari respectiv Colegiul Agricol si de Industrie Alimentara Vasile Adamachi - 31 la Agricultura. Si la alte specializari au mai ramas locuri neocupate, tot in cadrul acestor unitati de invatamant din judet. In total, in judetul Iasi mai sunt disponibile 1.952 locuri.
"Cele mai multe locuri libere se regasesc in clasele de la unitatile de invatamant preuniversitar tehnologic, singurul liceu teoretic cu locuri libere la Filologie fiind Liceul Dimitrie Cantemir", potrivit raportului ISJ Iasi. Astfel, dupa ce pe 1 august 2013 a avut loc afisarea locului de desfasurare si a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cu