Spania şi Portugalia au împărţit multe de-a lungul istoriei, mai ales coloniile şi războaiele, din cauza proximităţii geografice. Acum se pare că a venit momentul ca cele două ţări din Peninsula Iberică să-şi împartă şi falimentul.
Această concluzie este susţinută de o analiză recentă a organizaţiei Council on Foreign Relations din New York. Benn Steil, director în cadrul CFR, şi Dinah Walker au publicat recent, pe un blog al organizaţiei, situaţia expunerii băncilor din Spania faţă de Portugalia.
Conform datelor de la BIS (Bank for International Settlements), valoarea totală a expunerii era de circa 70 de miliarde de dolari la sfârşitul T1 2013, în condiţiile în care a fost atins un maxim de circa 90 de miliarde de dolari în T2 2011 (vezi grafic).
Analiştii de la CFR au făcut o comparaţie între expunerea Spaniei faţă de Portugalia şi cea a Franţei faţă de Grecia înainte de haircut-ul aprobat de autorităţile europene şi FMI pentru datoria publică a Greciei.
Concluzia? Există o probabilitate ridicată ca Portugalia să determine prăbuşirea sistemului bancar spaniol. De ce? Pentru că băncile din Spania mai au încă o expunere faţă de Portugalia extrem de ridicată, dacă se face raportarea la valoarea totală a activelor din sistemul bancar.
Conform datelor de la BCE, valoarea activelor sistemului bancar din Spania este de circa 4,5 trilioane de euro, în timp ce valoarea activelor bancare din Franţa este de 11,4 trilioane.
Benn Steil ne aminteşte că autorităţile europene au încercat, prin toate mijloacele, să amâne restructurarea datoriilor suverane ale Greciei în 2010 din cauza posibilei contagiuni la nivelul sistemului bancar european. În acea perioadă, expunerea băncilor franceze faţă de Grecia era de circa 86 de miliarde de dolari.
Dar s-a întâmplat un miracol. În luna mai 2010, BCE a decis să lanseze Securities Markets Programm