Editura Polirom scoate, săptămâna aceasta, în ediţie limitată, romanul lui Dan Lungu “Sînt o babă comunistă” devenit bestseller. Este un prilej de a marca lansarea, la 23 august, a filmului cu acelaşi titlu, regizat de Stere Gulea. Apropo, lungmetrajul produs de MediaPro Pictures va deschide marţi, 13 august, la Festivalul Anonimul din Delta Dunării, seria filmului românesc, în prezenţa regizorului.
Cartea, care l-a făcut foarte cunoscut pe scriitorul Dan Lungu, a apărut la aceeaşi editură Polirom în trei ediţii româneşti (2007, 2010 şi 2011), disponibile şi în format digital. A fost tradusă în multe limbi, iar versiunea franceză ¬ dublu nominalizată la Premiile Europene “Jean Monnet” (Franţa, 2008). Şi versiunea poloneză a avut o nominalizare: la Premiul “Angelus” pentru literatură central europeană, în 2011. În 2009 a fost considerat Cel mai tradus roman românesc al anului, căci apăruse în limbile franceză, germană, spaniolă, maghiară, bulgară, poloneză, italiană, turcă şi în curs de apariţie în greacă şi slovenă.
Filmul, care va intra la 23 august în sălile de cinema din Bucureşti şi din ţară, îi are în distribuţie pe Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Collin Blair (scenarist american) ş.a.
Editorul cărţii spune că “Sînt o babă comunistă!” te provoacă “să zâmbeşti, să râzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru câteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sunt altfel”.
Dan Lungu (44 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie. În prezent este director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, instituţie care a devenit foarte vizibilă datorită proiectelor şi programelor derulate o dată cu venirea sa în postul de manager.
Filmul făcut după cartea lui Dan Lungu are la bază scenariul semnat de Lucian