Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, care poate fi observat anul acesta între 17 iulie şi 24 august, va avea punctul maxim de activitate luni seară, între orele 18.00 şi 23.45 (ora României), potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele sunt cunoscute pentru că sunt vizibile în perioada concediilor şi a vacanţelor de vară, când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă cu o dimensiune sub un milimetru care arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă se poate vedea acest fenomen, denumit de astronomi "meteor". Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte "meteorit".
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează, iar praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ şi un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare, potrivit Observatorului Astronomic.
Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii care nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori care par că vin din constelaţia Perseus.
Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o "perseidă".
Maximul curentului vine luni, între orele 18.00 şi 23.45 (ora României). În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulţi meteori. Cum în România este zi sau încă devreme, rămâne să fie observată panta descendentă a maximului, după miezul nopţii înspre dimin