Superbele aranjamente florale montate pe pereţii unor clădiri administrative de la Centrul de Cercetări Biologice – Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou ar putea fi împodobi orice clădiri din ţară, după ce sistemul conceput de specialiştii de aici a trecut cel mai greu test.
Grădinile verticale de la Jibou, inaugurate de 1 Iunie, arată la fel de spectaculos ca şi în urmă cu două luni, deşi au avut de traversat o perioadă cu temperaturi foarte mari şi umiditate extrem de scăzută. Canicula a fost testul suprem pentru sistemul gândit de specialiştii de la Jibou, iar faptul că testul a fost trecut le dă cercetătorilor motive să gândească şi mai departe. Potrivit directorului centrului, Cosmin Sicora, odată dovedită viabilitatea sistemului pe perioada de caniculă urmează, acum, să se testeze soiuri perene, care nu numai să reziste frigului iernii, dar să se şi adapteze traiului pe un suport vertical. După ce vor trece şi acest test, grădinile verticale de la Jibou vor putea fi "clonate" pe orice clădire din ţară şi nu numai.
"Deşi grădini verticale pe alte sisteme am mai văzut în multe alte locuri, noi am conceput, la Jibou, un model original, bazat pe module, care să ne permită să creem jocuri de culori, design-uri, chiar poze. Vorbim de acele casete de 50/50 de centimetri, în care sădim plante de o anumită culoare şi pe care le montăm pe un suport special creat astfel încât să formeze modelul dorit", explică Sicora originalitatea sistemului creat la Jibou.
Provocarea de a asigura hidratarea plantelor într-un astfel de sistem vertical a condus către o altă realizare inovativă: un sistem de aspersie, prin picurare, care şi-a dovedit eficienţa chiar şi pe durata secetei şi a caniculei din ultima perioadă. "A fost un prim an experimental. Arată extraordinar, cu toată perioada de secetă", declară, satisfăcut, directorul.
Grădini p