Un număr mare de tineri suferă de o boală specifică societăţii moderne, numită „cocoaşa de smartphone“. Acest fenomen provoacă o curbură a coloanei care, uneori, se dezvoltă în hernie de disc şi care este rezultatul consolelor de jocuri şi a telefoanelor inteligente peste care stau aplecaţi copiii.
O interzicere a acestor dispozitive nu este o rezolvare, notează „Daily Mail“. În schimb, este nevoie de mai multă atenţie la postura copiilor. Această problemă se întâlneşte în special la copiii între 8 şi 18 ani. Ultima dată când „cocoaşa“ a fost o problemă la această vârstă a fost în urmă cu 100 de ani, atunci când, în Europa, munca în rândul copiilor era la ordinea zilei.
„Atunci, copiii se cocoşau de la muncă, acum o păţesc din cauza acestor dispozitive. Corpul nu simte diferenţa între aplecarea peste linia de asamblare a unei fabrici sau aplecarea peste telefon pentru a te juca cu el ore întregi“, spune doctorul Andre Soeterbroek.
„De fapt, este ca şi cum ai creşte bonsai: oasele răspund exact în acelaşi fel ca şi lemnul. Dacă forţezi o anumită direcţie a creşterii timp de mult timp, exact în direcţia aceea va creşte“, adaugă doctorul Piet Van Loon, co-autor al studiului care alertează lumea medicală despre noua boală care îi ameninţă pe copii.
Pentru a corecta acest obicei al copiilor trebuie corectată postura lor, lucru care a fost uitat în ultima vreme. Părinţii, profesorii de educaţie fizică şi medicii de familie acceptă „cocoaşa“ ca pe ceva normal la un adolescent. „Soluţia nu este interzicerea jocurilor, ci atenţia acordată copiilor“, adaugă cei doi doctori.
Există un test simplu pentru determinarea „cocoaşei de smartphone“: puneţi copilul să se aplece şi să-şi atingă degetele de la picioare, formând un „n“ din picioare. Cei care au o curbură accentuată a coloanei nu vor fi în stare să-şi atingă deget