Cuprinzând aproximativ 300 de piese, colecţia de ceasuri din cadrul Muzeului de Istorie Baia Mare ascunde în spatele fiecărui obiect o poveste ce îl face unic şi demn de admiraţie. Întrucât conţine piese datate din secolele 18-20, muzeul se mândreşte a fi unul dintre puţinele din aceeaşi categorie care au în administrare o colecţie de felul acesta.
Colecţia a fost iniţiată în anul 1974, prin achiziţionarea contra cost a unui număr de aproximativ 100 de piese de la un meşter ceasornicar din Baia Mare, Benedeck Mihai. Pe parcursul anilor aceasta s-a dezvoltat în continuare, ajungând în prezent la aproximativ 300 de obiecte, obţinute prin cumpărare sau donaţie. Ca şi orice piesă de muzeu şi aceste obiecte au mica lor poveste, dacă nu fiecare în parte măcar în grupaje. Poveste care este legată fie de modalitatea de intrare în colecţie, fie de circulaţie, fie alte curiozităţi.
Pe lângă valoarea tehnică şi artistică pentru muzeografi o importanţă deosebită este reprezentată de inscripţiile care să trimită către meşter, către atelier sau data, acestea sporind valoarea piesei, valoarea documentară fiind foarte importantă. „Un ceas de campanie, care pe capacul interior din lemn, este inscripţionat numele posesorului şi anul în care a plecat pe front. Mădăras 1939 şi scrie plecat pe front 1941. Ceasurile sunt confecţionate în diferite ateliere din Europa şi nu numai, Germania Austria, Elveţia, Uniunea Sovietică şi desigur România”, a explicat muzeograful Pop Lucia.
Un interes deosebit în cadrul colecţiei este acordat mecanismul orologiului din Turnul Sf. Ştefan. “Autoritatea, magistratul Băii Mari hotărăşte să monteze un ceas, cheamă un meşter ceh care să monteze acest orologiu, acţionat de 3 greutăţi de piatră. Nu se ştie cât a funcţionat, primăria a angajat ceasornicar pentru întreţinerea orologiului. După 1990 specialiştii de