Deoarece trăieşte cu mult mai bine decât spaniolii, deoarece nu are şomeri, deoarece a putut să asigure un loc de muncă pentru aproape 100.000 de iberici, guvernul de la Madrid este ofticat rău de tot pe Gibraltar. în plus, politicienii spanioli se zgârie pe ochi că nu reuşesc să scoată de sub stăpânire engleză Gibraltarul. încă de anul trecut, deşi nu se uită-n oglindă să vadă cât de proşti sunt în comparaţie cu englezii, spaniolii au pus artileria grea pe micul Gibraltar, stimulând atacuri ecologiste.
Stânca pe care stă cocoţat Gibraltarul este un bloc masiv de calcar ale cărui faleze se află la mai mult de 400 de metri deasupra mării. Oraşul este plasat la vest de cel spaniol, Algesiras şi de rezervaţia naturală a acestuia. între cele două localităţi, un golf lat de aproape şapte kilometri, unde stau aproape înghesuite vreo treizeci de petroliere şi pacheboturi, aşteptând să fie aprovizionate. Gibraltarul este primul port unde se-ncarcă păcura din Europa. Situat în dreptul trecătorii ce uneşte Atlanticul cu Mediterana, prin Gibraltar tranzitează anual peste 110.000 de nave, fiind atractiv deoarece are un regim fiscal privilegiat, neimpozitân-du-se carburantul. Navele ce vin să-şi umple cuvele nu plătesc taxa de amaraj în port. Dar pentru autiştii ecologişti spanioli, Gibraltarul este o bombă pe punctul de a exploda.
Poluarea, motiv de veşnică sâcâială
Zilnic, zeci de cargouri efectuează bunkering-ul. Mai clar, dintr-un petrolier, printr-un furtun ce trece pe deasupra apei, se descarcă păcura sau petrolul direct în cuva unei gabare, navă de transport. Este de ajuns o mică manevră greşită ca zona să fie poluată cu păcură, ceea ce ar ucide fauna şi flora maritimă. în zona de coastă spaniolă, gabarele sunt aprovizionate de pe coastă. în cea britanică, respectiv Gibraltarul, direct de pe apele golfului. Spaniolii nu ştiu de ce să se mai agaţe ca să pu