Timp de două zile, pe 9 și 10 august, Fregata Regele Ferdinand din Portul Militar Constanța găzduiește expoziția „Regele Ferdinand – istorie şi destin”, care cuprinde obiecte personale ale suveranului, Constituţia din 1923 – purtând semnăturile în original ale membrilor guvernului – decoraţii, fotografii, cărţi poştale, cărţi și documente cu o mare valoare patrimonială.
Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi Comandamentul Flotilei 56 Fregate din cadrul Statului Major al Forţelor Navale Române, în contextul împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire din 1918 şi a 90 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1923, prima Constituţie a României Mari.
Click aici pentru o galerie foto
Preşedintele Traian Băsescu a participat vineri, în Portul Militar Constanţa, la vernisajul expoziţiei „Regele Ferdinand – istorie şi destin”. În discursul său, preşedintele Băsescu a scos în evidenţă două lucruri importante făcute de Regele Ferdinand I – reforma agrară şi aşezarea României pe bazele unei Constituţii moderne, în anul 1923, informează Agerpres.
„Nu pot să nu remarc două lucruri făcute de Regele Ferdinand după ce a devenit Rege al României Mari în 1922: a făcut reforma pământului, reforma agrară şi i-a împroprietărit cu prioritate pe veteranii din Primul Război Mondial şi, în acelaşi timp, a aşezat România pe bazele unei Constituţii moderne, Constituţia din 1923. Poate că cei care au lucrat la proiectul noii Constituţii dacă ar fi citit Constituţia din 1923 ar fi reuşit să-i dea nişte principii mai temeinice, ancorate în tradiţii şi în acelaşi timp cu viziune către viitor”, a spus Traian Băsescu. Potrivit acestuia, Constituţia din 1923 a fost una dintre cele mai moderne din lume.
Președintele Băsescu a amintit și de curajul Regelui Ferdinand în 1916, de a se alătura