Economia elenă şi-a continuat declinul în intervalul aprilie-iunie, înregistrând o scădere trimestrială de 4,6%. Astfel, scăderea economică a Greciei de la intrarea în criză ajunge la peste 20% faţă de nivelul din 2008.
Scăderea de 4,6% reprezintă o uşoară ameliorare faţă de prognozele analiştilor, care anunţau o contracţie de 5% pentru cel de-al doilea trimestru al anului. Cu toate acestea, economia rămâne în recesiune, 2013 fiind cel de-al şaselea an consecutiv de scădere pentru economia elenă. Situaţia se va îmbunătăţi abia spre sfârşitul anului, anticipează analiştii.
„Recesiunea va încetini în cel de-al treilea trimestru, economia fiind impulsionată de turism, iar în cel de-al patrulea trimestru, ea va fi ajutată de efectul de bază. Asta înseamnă că, pentru întregul an, scăderea economică nu va depăşi 4,2%”, explică pentru agenţia de ştiri Reuters Dimitris Maroulis, economist în cadrul grupului bancar elen Alpha Bank.
Problemele economice ale Greciei au fost scoase încă o dată la iveală după ce economiştii Fondului Monetar Internaţional au anunţat că ţara va avea un deficit de finanţare în valoare de 11 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2015, adăugând că suma ar putea fi chiar mai mare de atât. Totul depinde de ritmul în care grecii reuşesc să pună în aplicare o serie de privatizări, altfel nu vor putea acoperi această gaură decât printr-un alt împrumut de urgenţă.
Grecia nu are suficiente fonduri pentru a achita o tranşă de datorii în valoare de 4,4 miliarde de euro scadente în 2014 şi altele în valoare de 6,5 miliarde de euro scadente în 2015, au anunţat economiştii Fondului într-un raport publicat astăzi.
Deficitul de finanţare este cauzat exclusiv de eşecul planului de privatizări al statului, a anunţat în document Paul Thomsen, şeful misiunii FMI în Grecia.
@N_P