Unul dintre cei mai vânaţi criminali nazişti de război ai lumii a murit în Ungaria. László Csatáry s-a stins din viaţă într-un spital din Budapesta, la vârsta de 98 de ani. Împotriva lui fuseseră în curs proceduri penale pentru crime de război atât în Ungaria, cât şi în Slovacia.
Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari
Procuratura Generală a Budapestei a intentat proces contra fostului căpitan de jandarmerie László Csatáry pentru colaborare în internarea, schingiuirea şi deportarea spre lagărele de exterminare din Germania a aproximativ 16 mii de evrei din orașul Kosice, revenit Ungariei în acea vreme. După război, în anul 1948, un tribunal din Cehoslovacia l-a condamnat pe Csatáry la pedeapsa capitală pentru crime de război, pedeapsă ulterior comutată în închisoare pe viață.
Fostul comandant al ghetto-ului din Kosice nu a așteptat pronunțarea verdictului și a fugit, probabil cu acte false, în Canada. Acolo a practicat diferite profesiuni şi în 1955 a primit cetăţenia canadiană. După ce autoritățile canadiene au descoperit faptul că a furnizat date false despre colaborarea sa cu forțele de ocupație naziste, i s-a retras cetățenia canadiană.
László Csatáry s-a reîntors în 1995 în Ungaria. În 2011, Centrul Simon Wiesenthal l-a denunțat sub acuzația de colaborare la crime contra umanității, prin concursul său la deportarea a 16 mii de evrei din Kosice. În Ungaria, Procuratura a demarat o anchetă care s-a finalizat printr-un act de acuzare. Procesul lui Csatáry a fost programat pentru toamna acestui an. Tot în toamnă, Tribunalul din Kosice, care și-a menținut în vigoare verdictul de acum mai bine de o jumătate de secol, ar fi urmat să decidă asupra penitenciarului în care Csatáry să ispăşească această condamnare pe viață.
În cursul interogatoriilor de la Procuratura din Budapesta, Csatáry a negat acuzațiile ce i s-au adus, decla