Declaraţiile făcute de liderul partidului extremist maghiar Jobbik au iscat o furtună, dar nu este prima dată când retorica belicoasă a lui Gabor Vona are acest efect. În cariera sa, a făcut o serie de afirmaţii controversate: şi-a exprimat sprijinul faţă de islamism, a fost catalogat drept antisemit şi s-a declarat drept un susţinător al radicalismului, ideile sale despre viaţă fiind influenţate, printre altele, de filosoful român Mircea Eliade.
Gabor Vona, al cărui nume adevărat este Gabor Zazrivecz, s-a născut în 1978, într-o familie modestă de ţărani. Copilăria sa a fost marcată de poveştile despre bunicul care „a murit eroic“, în Al Doilea Război Mondial şi al cărui nume şi l-a însuşit, odată ajuns la maturitate.
Absolvent al Universităţii Eotvos Lorand din Budapesta, Gabor Vona a studiat istorie şi psihologie şi a citit opera unor filosofi precum Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietsczche sau Mircea Eliade. Menţiunea referitoare la Eliade apare într-unul dintre textele publicate de liderul Jobbik pe site-ul formaţiunii.
„Ideile mele despre societate şi despre oameni s-au format şi dezvoltat graţie unor mari gânditori precum Schopenhaeur, Nietzsche, Mircea Eliade, Rudiger Safranski, Konrad Lorenz şi, favoritul, Master Eckhart.“, arată Gabor Vona.
Lectura operei lui Eliade pare să aibă legătură atât cu pasiunea sa pentru istorie, cât şi cu înclinaţiile religioase, în contextul în care a fost preşedintele Asociaţiei Creştine de Intelectuali.
Jobbik – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună
În 2003, Gabor Vona a participat la crearea Jobbik, în traducere - Partidul pentru o Ungarie mai bună, iar în 2006 a devenit preşedintele formaţiunii situate la dreapta eşicherului politic.
La ultimul Congres al partidului, în mai 2012, a fost reales preşedinte, el fiind singurul înscris în curs. Votul în favoarea sa a fost covârşitor, Gabor