O creştere cu 2-4 grade Celsius a temperaturilor medii globale - în linie cu estimările privind anul 2050 - va duce la înmulţirea cu 50% a conflictelor armate, potrivit unui nou studiu publicat de o echipă de cercetători americani.
Pe măsură ce schimbările climatice vor duce la scăderea dramatică a recoltelor şi a resurselor, conflictele armate pentru a obţine controlul asupra rezervelor disponibile se vor înmulţi. Acesta esta firul logic pe care merg cercetătorii de cel puţin 20 de ani.
Acum însă, un grup de oameni de ştiinţă americani publică un raport care, pentru prima dată, stabileşte şi un efect proporţional între cele două. O creştere cu 2-4 grade Celsius a temperaturilor medii globale va duce la înmulţirea cu 50% a conflictelor violente în anumite regiuni, potrivit echipei de cercetători conduse de profesorul Solomon Hsiang de la Universitatea Berkeley din Califoria.
Violenţa va creşte cu 50% până în 2050
Până în 2050, oamenii de ştiinţă estimează că temperatura medie globală va înregistra o astfel de creştere, iar unii dintre ei sunt de acord cu teoria privind creşterea violenţei odată cu temperaturile. Studiul a stârnit însă o polemică aprinsă în cercurile ştiinţifice, unii cercetători acuzând studiul de erori fundamentale şi negând întreaga teorie, alţii susţinând că, din contră, diminuarea sau epuizarea resurselor cauzate de încălzirea globală vor duce la o scădere a conflictelor violente.
Cercetătorii conduşi de Hsiang au analizat violenţele din India, Australia, SUA, Tanzania, revoltele etnice din Europa şi din Asia de Sud, conflictele pe pământ din Brazilia, confruntările dintre protestatari şi poliţie din Olanda şi chiar evenimente istorice precum căderea Imperiului Maya.
Toate aceste exemple le susţin teoria conform căreia creşterea temperaturilor vor genera creşterea violenţei