În urmă cu 21 de ani, organizaţia Lefthanders International adopta o iniţiativă prin care declara ziua de 13 august ca fiind Ziua Internaţională a Stângacilor.
Pentru a sensibiliza opinia publică şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă zi de zi, un club din Marea Britanie a decis să bifeze în calendar, pe 13 august, Ziua Internaţională a Stângacilor, potrivit jagranjosh.com.
Iniţiativa lor a reprezentat, de fapt, o replică adusă la adresa reprezentanţilor industriei care încurajează discriminarea şi lansează pe piaţă produse numai pentru dreptaci.
Până în prezent, nu s-a descoperit o explicaţie ştiinţifică definitivă pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, dar se presupune că este vorba de o problemă genetică.
Printre personalităţile care se înscriu în tabără stângacilor se numără: Charlie Chaplin, prinţul William al Marii Britanii, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navratilova, Nicole Kidman, Gerald Ford, George H.W. Bush, Bill Clinton şi Barack Obama.
Curiozităţi despre stângaci Potrivit unui studiu american, 15% din populaţia globului este stângace. În cazul bărbaţilor, probabilitatea de a face parte din tabără stângacilor este de două ori mai mare decât cea a publicului feminin. Stângacii au potenţialul necesar să devină genii. 20% din membrii Mensa, organizaţia internaţională a oamenilor cu un IQ peste medie, au recunoscut că se folosesc de mâna stângă în detrimentul celeilalte. Rezultatele unei cercetări au arătat că bărbaţii stângaci sunt cu 15% mai bogaţi decât colegii lor de liceu, iar procentul creşte până la 26% în cazul absolvenţilor de liceu. Riscul ca un stângaci să devină alcoolic este de trei ori mai mare decât în cazul unei persoane care-şi foloseşte exclusiv mâna dreaptă. Dacă ambii păr