Numărul creditelor imobiliare Prima casă ajunse în default şi pentru care băncile şi statul au trecut la executarea garanţiilor a ajuns la 123, ceea ce înseamnă o rată de neperformanţă de numai 0,1%, potrivit datelor dintr-un document publicat de Ministerul Finanţelor. Statul împarte în mod egal riscul cu băncile în cazul acestui tip de credite. Numărul creditelor acordate de la începutul programului, în iunie 2009, se ridică la aproape 97.800, valoarea totală a finanţărilor fiind de 3,68 miliarde de lei. Practic, băncile au reuşit să-şi crească portofoliile de credite imobiliare în această perioadă exclusiv pe seama sprijinului primit de la stat în condiţiile în care vânzările de împrumuturi standard au fost nesemnificative.
O cincime din riscul asumat de bănci pe acest segment a fost pasat statului. Din cele 97.800 de credite, aproape o treime au fost acordate pentru achiziţia de locuinţe construite între 2008 şi 2013. Ministerul Finanţelor a alocat recent încă un plafon de garanţii un miliard de lei, suplimentat ulterior cu încă 200 mil. lei, pentru credite ipotecare garantate de stat. O jumătate de miliard de lei sunt garanţii pentru achiziţia de case construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Spre deosebire de etapele anterioare ale programului, în actuala etapă vor fi acordate doar credite în lei, care sunt însă mai scumpe.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2013.
Numărul creditelor imobiliare Prima casă ajunse în default şi pentru care băncile şi statul au trecut la executarea garanţiilor a ajuns la 123, ceea ce înseamnă o rată de neperformanţă de numai 0,1%, potrivit datelor dintr-un document publicat de Ministerul Finanţelor. Statul împarte în mod egal riscul cu băncile în cazul acestui tip de credite. Numărul creditelor acordate de la începutul programului, în iunie 2009, se r