Un pandantiv din piatră, complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, având peste 20.000 ani vechime, a fost descoperit de către arhelogii dâmboviţeni într-un şantier de specialitate deschis în Piatra Neamţ.
Potrivit reprezentanţilor Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească" Târgovişte, descoperirea, realizată pe şantierul paleolitic de la Poiana Cireşului, din Piatra Neamţ, se înscrie în tradiţia Şcolii de Cercetare a Paleoliticului, care a apărut la Târgovişte „cu mai mulţi ani în urmă" şi întregeşte patrimoniul arheologic european. Este cel de-al treilea obiect de podoabă de acest fel descoperit în România, titrează Mediafax.
„Cercetările din acest an au scos la iveală şi alte artefacte de mare importanţă pentru întregirea imaginii asupra culturii gravetiene de pe teritoriul României, dintre care se distinge o lamă foarte mare pentru această etapă, de 11 centimetri lungime şi câţiva centimetri lăţime, realizată din silex, cu trăsături tehno-tipologice particulare. Ultima descoperire constă dintr-un superb pandantiv din piatră, frumos şi complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatată prin datări radiometrice prin metoda C-14", a declarat directoul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească" din Târgovişte, Ovidiu Cârstina, citat de către 9am.ro.
Impresionanta colecţie de obiecte de artă paleolitică va fi găzduită de noua secţie a muzeului din Târgovişte privind evoluţia omului, secţie care se va deschide la Galeriile Stelea din localitate.
Foto: rtv.net
Un pandantiv din piatră, complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, având peste 20.000 ani vechime, a fost descoperit de către arhelogii dâmboviţeni într-un şantier de specialitat