O nouă făină face furori printre adepţii alimentaţiei sănătoase: cea de kamut. Nutriţionista Marie Vrânceanu susţine că seminţele de kamut sunt o invenţie americană a anului 1990 şi conţin mai multe proteine decât făina de grâu.
La o simplă căutare pe internet, puteţi citi povestea fascinantă a kamutului: seminţe naturale, ba, mai mult, o cutiuţă cu astfel de boabe a fost găsită în 1940, în Egipt, în mormântul regelui Thot. „Legenda spune că nu se mai găseau aceste seminţe excepţionale. Egiptenii pierduseră singurul sac şi prăpădiseră kamutul. Însă peste 4000 de ani a apărut cutiuţa minune. Dar este imposibil ca boabele acelea să fi germinat după atâta amar de vreme”, explică nutriţionista Marie Vrânceanu (http://www.marievranceanu.blogspot.com).
Aliment „la modă”
„Şi România a adoptat acest aliment «la modă». Există restaurante care servesc pâiniţe din făină de kamut, se face blat de pizza din kamut, iar preţurile sunt, evident, mai mari. Şi cine cumpără făina de kamut din magazin plăteşte mai mult decât pe cea din grâu, fiind convins că a luat un produs deosebit. În realitate, kamutul este o cereală din familia graminee - ca şi grâul, secara, orzul -, mai precis un soi de grâu a cărui denumire oficială este QK-77”, susţine nutriţionista.
Cultivat în Montana
“Kamut e o marcă înregistrată în 1990 de societatea americană Kamut International Ltd., fondată în Montana de agronomul şi biochimistul Bob Quinn. Numele derivă de la «ka moet» care în egipteană înseamnă «sufletul pământului». Evident, fără probe în mână, societatea producătoare are un marketing puternic şi susţine că ar fi de provenienţă egipteană, de aceea îl şi comercializau cu numele «grâul faraonului Thot». Kamut indică explicit grâul din varietatea Triticum turgidum ssp. turanicum produs de societatea americană şi care mai este cunoscu