România a avut în luna iunie cea mai puternică creştere din UE a producţiei industriale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce la nivel european indicatorul a urcat uşor, continuând să evolueze la niveluri de recesiune.
Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în România (+9,6%), Polonia (+5,3%) şi Estonia (+4,7%), la polul opus situându-se Finlanda (-5,9%), Bulgaria (-4,4%) şi Cehia (-3%).
Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, revenise pe scădere în luna mai, însă luna iunie a adus un reviriment la nivelul industriei şi al exporturilor.
Industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, rămâne astfel unul dintre principalele motoare de creştere pentru economie în acest an. Veştile bune de la producţia industrială, care reflectă îmbunătăţirea cererii externe, completează tabloul semnalelor pozitive, venite de la alţi indicatori macro. Exporturile au crescut în primul semestru cu 5,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la 23,7 mld. euro, iar importurile au scăzut cu 2,7%, la 26,2 mld. euro. Creşterea exporturilor din prima jumătate a anului a fost influenţată atât de ascensiunea exporturilor în afara UE, de 8,3%, cât şi de avansul exporturilor intra-UE, de 4,9%.
Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi, la ora 10, datele „semnal“ privind evoluţia economiei în T2 2013 şi pe ansamblul primului semestru din acest an.
Majoritatea prognozelor analiştilor indică un avans al economiei de aproximativ 2% pentru prima jumătate a anului (S1), creşterea fiind susţinută de industrie şi exporturi, în timp ce construcţiile şi consumul îşi continuă declinul.
Pentru întregul an 2013 analişţtii locali
şi-au îmbunătăţit estimările privind creşterea economică spre 2 - 2,2% în urma semnalelor de revigorare din primele luni ale anului şi nu ex