Zeci de copii din municipiul Târgu Jiu, dar și persoane adulte, cu o situaţie financiară precară, mănâncă la cantina de ajutor social în fiecare zi. Alocația de hrană este de 6 lei de persoană. Potrivit unui studiu recent al UNICEF, 8 minori din 100 trăiesc în România la nivelul de „sărăcie severă”, cu mai puţin de 15 lei pe zi.
Diferențele sociale care s-au format în anii de după Revoluția din 1989 încă șochează. În vreme ce există mari bogați care trăiesc în huzur de neimaginat, în cartierele sărace ale orașelor sau în maghernițele satelor din România sunt mii de români care nu au vreun venit, care nu au ce pune pe masă, nu au ce să le dea copiilor de mâncare, nu au absolut nicio șansă la o viață cât de cât mai bună. La Târgu-Jiu, pentru aproximativ 100 de astfel de persoane, în parte de etnie romă, există o salvare: cantina de ajutor social. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu, peste 80% dintre cei care mănâncă de la cantină sunt copii din familii foarte numeroase şi de cele mai multe ori dezorganizate. Sunt familii de romi, fără serviciu și un venit stabil, familii cu mulți copii care au mare nevoie de această mâncare gratuită, pentru că altfel ar risca să moară de inaniție. Asistații social primesc trei feluri de mâncare și o pâine de fiecare pe zi, adulții venind cu vase în care își duc mâncarea acasă.
O adevărată binecuvântare
Miercurea şi vinerea, asistaţii primesc mâncare de post. Hrana este preparată de o firmă din municipiu şi adusă la cantină, asistaţii luându-şi mâncarea acasă. A avea ce pune pe masă a devenit o problemă serioasă pentru multe familii de romi din cartierele mărginaşe ale municipiului Târgu-Jiu, dar și pentru alte familii. Reprezentanţii DPPS Târgu-Jiu spun că meniul fiecărei săptămâni este unul variat şi asupra întocmirii lui se ţine cont de părerile asistaţilor