Întreprinderile mici şi mijlocii au şansa de a beneficia de ajutoarele de minimis de la stat în cazul în care doresc să îşi dezvolte afacerea. Astfel, antreprenorii pot primi un sprijin nerambursabil de cel mult 200.000 de euro dacă se angajează că vor păstra salariaţii existenţi la data depunerii cererii de finanţare şi dacă vor crea, până la finalizarea investiţiei, alte şapte locuri de muncă.
Prima sesiune de depunere de cereri pentru ajutorul de minimis se derulează în perioada 16 august – 31 octombrie, în limita bugetului anual alocat schemei, de 400 milioane lei. Nivelul finanţării va depinde de numărul de locuri de muncă nou create, şi anume maximum 100.000 euro pentru IMM-urile care creează cinci locuri de muncă, din care cel puţin două locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni, maximum 200.000 euro pentru IMM-urile care creează şapte locuri de muncă, din care cel puţin trei locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni.
Beneficiarii ajutorului de minimis trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiţii, şi anume întreprinderile să fie încadrate în categoria IMM-urilor, să desfăşoare activitate economică, să prezinte un plan de investiţii pentru care solicită finanţarea şi un studiu tehnico-economic, să nu înregistreze datorii, să nu fie în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, dizolvare şi să nu fi primit ajutoare de minimis pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, anul fiscal în curs şi doi ani anteriori sau, dacă au primit, să nu fi depăşit plafonul de 200.000 euro.
Noul Ghid al Solicitantului prevede în premieră procedura de înregistrare online a cererilor de acord pentru finanţare. Reprezentanţii întreprinderilor interesate trebuie să înscrie datele principale privind întrepri