Acesta este genul de lectură care ar trebui să devină obligatorie prin şcoli sau măcar licee şi facultăţi de istorie, nu de alta, dar regimul totalitar comunist (cu forma sa dejisto-ceauşistă) trebuie demontat bucată cu bucată, căci lupta cea mai grea se dă tot în mentalul unui popor, condamnarea oficială a comunismului fiind necesară, dar insuficientă pentru această amplă deconstrucţie.
Vladimir Tismăneanu a strâns, într-o singură carte, Lumea secretă a nomenclaturii, nenumărate amintiri politice personale, dorind să ofere istoriografiei româneşti materie primă, chipuri ale celor care au construit regimul totalitar comunist în România, căci „istoria nu a fost făcută de anonimi“ sau doar de Dej şi familia Ceauşescu. Autorul oferă portretele unora dintre reprezentanţii de marcă ai nomenclaturii comuniste din România, pe unii dintre ei cunoscându-i nemijlocit, prin intermediul anturajului, familiei sau studiilor universitare, atât nomenclaturişti de prim-plan, cât şi unii mai mici şi modeşti – balta roşie avea destul peşte, de diverse dimensiuni, doar rotiţe în aparatul de stat comunist.
Portetele au tuşe închise, în marea lor majoritate. De cele mai multe ori, diagnosticul lui Tismăneanu este necruţător, politologul neezitând să taie în carne vie. Nu se fereşte să descrie implicarea părinţilor săi în utopia comunistă. Rolul lor – departe de a fi unul din prim-plan. Ambii părinţi au făcut parte, pentru o scurtă perioadă, din nomenclatura comunistă, acesta fiind şi motivul pentru care Vladimir Tismăneanu a reuşit să întâlnească numeroase pistoane ale regimului totalitar. „M-am născut într-o familie a stângii marxiste. Aşa cum un credincios se consideră catolic, protestant, ortodox, musulman, părinţii mei se considerau marxişti. A-i întreba ce religie au, a le atribui o apartenenţă etnică ar fi fost în ochii lor o desfigurare