Sistemul bancar, format din 41 de bănci, a încheiat prima jumătate a anului cu un profit net de 1,15 miliarde de lei faţă de o pierdere de aproape 200 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2012, potrivit datelor Băncii Naţionale.
Luna iunie a continuat trendul pozitiv schiţat în prima parte a anului, având o contribuţie de circa 400 mil. lei la rezultatul sistemului pe primul semestru. Însă câştigul cumulat de industria bancară în S1 de-abia acoperă jumătate din pierderea record de 2,3 miliarde de lei înregistrată la sfârşitul lui 2012. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) – un indicator urmărit cu atenţie de acţionarii de bănci nevoiţi să vină cu injecţii de capital repetate în ultimii ani – a atins un vârf de aproape 6%, revenind la nivelul din martie 2010, dar rămâne la mare distanţă de ratele de două cifre de dinaintea crizei.
Banca centrală remarcă îmbunătăţirea semnificativă a profitabilităţii per ansamblul sistemului, însă rămâne sceptică în privinţa şanselor de consolidare a acestei tendinţe, considerând că încă nu există motive de entuziasm.
Creşterea neperformantelor nu s-a oprit nici în trimestrul al doilea
Motivul scepticismului BNR nici nu trebuie căutat prea departe: rata creditelor neperformante nu s-a oprit din creştere nici în trimestrul al doilea, ajungând la 20,3% la sfârşitul lunii iunie. Previziunile succesive privind atingerea unui vârf al neperformantelor şi stabilizarea situaţiei portofoliilor şi-au tot ratat ţintele, însă revenirea economică din acest an îi încurajează pe mulţi bancheri să spere că 2013 chiar va consemna vârful creditelor proaste. În urmă cu un an rata neperformantelor se situa sub 17%, însă primul semestru din 2013 a adus încă o creştere de peste două puncte procentuale, fiind depăşit pragul de 20%.
Dincolo de apariţia unor noi cazuri de insolvenţă în rândul companiilor cu datorii la bănc