Procesul tablourilor furate din Olanda de o bandă de români a început ieri la Bucureşti, dar o localitate prăfuită din Dobrogea a devenit deja vedetă pe două continente. Este vorba despre Carcaliu, satul din Tulcea unde au fost arse sau sunt încă ascunse tablourile de 18 milioane de euro.
La Judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti s-a desfăşurat ieri primul termen în procesul hoţilor de tablouri de la Galeria Kunsthal din Rotterdam. Şapte picturi semnate de Picasso, Monet, Gauguin, Matisse, De Haan şi Lucian Freud au fost furate în octombrie 2012, în mai puţin de două minute, de o bandă de români. Tablourile au fost aduse în România şi se presupune că ar fi fost arse într-o sobă din localitatea tulceană Carcaliu.
În comuna din sud-estul României, cuvântul „străin" atrage de câteva săptămâni încoace fie o înjurătură, fie scenarii de film poliţist. Cert este că oamenii din zonă au văzut în ultima perioadă străini cât să le ajungă pentru o viaţă. În afara echipelor trimise de televiziunile şi ziarele din Bucureşti, acolo au ajuns, în aşteptarea procesului care a început ieri, reprezentanţii mai multor ziare şi ai televiziunii publice din Olanda, jurnalişti de la "The New York Times", ziarişti germani, gazetari norvegieni şi sârbi.
Locul din cimitir unde au fost îngropate, la un moment dat, tablourile furate din Olanda
Sătenii din Carcaliu au dat interviuri pentru jurnaliştii străini
Toţi vor să vadă cimitirul, unde ar fi fost îngropate, un timp, tablourile. Apoi caută casa lui Radu Dogaru, unde mama acestuia ar fi ars picturile, într-un atac de panică. În prezent, casa pare a fi pustie, chiar dacă în curte sunt parcate două maşini. În Carcaliu, nimeni nu pare să creadă că tablourile au fost până la urmă arse, iar teoriile sătenilor pornesc de la „sunt îngropate, ascunse pe undeva", mergând până la „l