Se spune că numărul 13 aduce ghinion pentru superstițioși și, dacă mai pui și ziua de marți cu “trei ceasuri rele”, atunci belelele pot fi și mai mari. Sursele semnificaţiei zilei şi numărului 13 se regăsesc din cele mai vechi timpuri, în unele opinii, chiar de la “păcatul originar”.
Unul dintre posibilele izvoare ale acestei superstiţii este din timpuri străvechi: există credinţa că numărul 13 aduce nenorociri întrucât la Cina cea de Taină au stat la masă 13 persoane - cei 12 apostoli şi Isus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat.
O altă sursă găsim în mitologia scandinavă, unde 12 zei s-au adunat la masă, iar apoi a apărut şi cel de-al 13-lea, Loke, care l-a omorât pe cel mai iubit dintre ei, Balder.
În Tarot, arta divinatorie, există cartea denumită Moartea XIII, ce prevesteşte o problemă. Deşi nu este cea mai rea carte din pachet, simbolurile desenate pe ea au făcut-o cea mai cunoscută şi cea mai de temut.
Ziua de marţi are “trei ceasuri rele” după o regulă din astrologia orară. În astrologie, orele nu au 60 de minute şi fiecare zi începe cu altă oră, ceasul folosind planetele şi nu cifrele. Astfel, marţea, trei ore sunt patronate de planeta Marte, planetă considerată malefică, iar cele trei ore sunt considerate şi ele rele. În restul săptămânii, sunt doar două ore guvernate de Marte.
Romano-catolicii văd însă altfel ziua de 13. Pe 13 iunie, ei îl sărbătoresc pe Sfântul Anton de Padova, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai lor. Este ziua în care se rosteşte o rugăciune specială care dă posibilitatea fiecăruia de a cere un anumit dar. Funeraliile Sfântului s-au ţinut într-o zi de marţi, în care au avut loc numeroase minuni şi vindecări, aşa că aceasta a rămas ziua în care credincioşii i se roagă.
Cu toate că numărul 13, de sine stătător, este considerat de greci unul aducător de noroc, combinaţia marţi şi data de 13 este cons