Atunci cand completeaza o reteta, medicii americani prescriu cele mai puternice antibiotice in peste 60% din cazuri, gresind fundamental fata de pacient.
Potrivit unui studiu, ale carui rezultate au fost publicate in Journal of Antimicrobial Chemotherapy, desfasurat in perioada 2007-2009 in Statele Unite pe un numar de 238.000 de persoane adulte, a revelat ca medicii din ambulatoriu sau clinici au prescris antibiotice cu spectru larg in 61% dintre cazurile de infectie, informeaza News Max Health.
Or, un sfert dintre infectii sunt datoriate virusurilor, asupra carora antibioticele de spectru larg - capabile sa omoare un mare numar de bacterii - nu au niciun efect.
Desi a fost centrat pe adulti, studiul arata ca cifrele sunt valabile si in cazul copiilor, a caror dezvoltare sanatoasa este pusa in pericol.
Doctorul Adam Hersh, expert in boli infectioase si asistent la Utah School of Medicine, a aratat ca "multe antibiotice prescrise copiilor sunt inutile, in special pentru cazurile generate de virusuri, in care antibioticele nu ajuta deloc".
"Chiar si atunci cand se cunoaste ca un antibiotic de spectru ingust este singurul eficace, ca in infectiile streptococice ale gatului sau in infectiile urechilor, medicii prescriu adesea antibiotice de genul Z-Pack, care pot fi mai putin eficiente decat amoxicilina", explica medicul.
Dr. Lauri Hicks, medic epidemiolog la U.S. Centers for Disease Control and Prevention si University of California, coautoare a studiului, a aratat ca "cea mai mare problema in utilizarea antibioticelor atunci cand nu este nevoie de ele este inducerea rezistentei la antibiotice, care se produce cand bacteriile supravietuiesc prin, pacalirea' antibioticului".
"Infectii comune devin greu de tratat, iar atunci cand chiar ai nevoie de un antibiotic, s-ar putea sa nu mai aiba