Un număr tot mai mare de companii americane vor economisi sute de milioane de dolari mutându-şi prin intermediul fuziunilor sau achiziţiilor sediile sau operaţiunile în Europa, unde plătesc taxe mai mici, scrie Financial Times.
Unele dintre cele mai mari fuziuni şi achiziţii din acest an au implicat procedeul numit „inversare fiscală“, prin care cumpărătorul american se mută peste ocean, în special în Europa, pentru a plăti impozite mai mici. Aceste afaceri vin într-o perioadă în care politicienii de la Washington cer tot mai gălăgios reformarea sistemului de taxare a companiilor.
Un exemplu este grupul farmaceutic american Perrigo, care a anunţat că achiziţia companiei irlandeze de biotehnologie Elan îl va ajuta să-şi mute domiciliul în Irlanda, unde va plăti un impozit de 17% pe profit, faţă de 30% în SUA. Deutsche Bank estimează că Perrigo va economisi astfel 118 milioane de dolari pe an.
Actavis, tot un producător american de medicamente, se va reloca în Irlanda după ce a achiziţionat, în mai, compania Warner Chilcott. Mutarea îi va ajuta pe americani să facă economii de 150 milioane dolari în următorii doi ani.
Gigantul american de publicitate Omnicom a anunţat, de asemenea, că entitatea creată după fuziunea de 35 de miliarde de dolari cu rivalul francez Publicis îşi va avea sediul general în Olanda. În SUA Omnicom plăteşte taxe pe profit de 80 de milioane de dolari pe an. Totodată, prin cumpărarea Virgin Media – tranzacţie de 23 miliarde de dolari – grupul american de televiziune prin cablu Liberty Global se va reloca în Marea Britanie, unde va plăti impozit pe profit de 21%. Însă mulţi cumpărători americani de companii europene nu au făcut public cât de mult vor economisi prin evitarea plăţii taxelor în SUA.
Deşi reducerea cheltuielilor cu taxele nu este principalul motiv al acestor achiziţii, şi nici relocarea, analiştii