Nu aveaţi cum să nu auziţi în ultimele săptămâni despre povestea celor 1.200 de primari consideraţi incompatibili de ANI. Politicienii USL au devenit de-a dreptul isterici pe această temă. Mai nou, s-a vehiculat inclusiv ideea unui protest a celor 1200 de primari, în faţa Palatului Victoria, pe 20 august.
Cam acestea sunt faptele prezentate în versiunea USL. Pentru că, de fapt, aşa cum am explicat şi ieri seară la RTV şi aşa cum a spus şi şeful ANI, Horia Georgescu, cei 1200 de primari incompatibili sunt în realitate doar 100! Practic, umflând cifra edililor consideraţi incompatibili, USL încearcă de fapt să pună presiune pentru schimbarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate.
Gândiţi-vă doar că România are aproximativ 3500 de primari. Dacă susţin că 1200 dintre ei sunt incompatibili, atunci acest lucru ar afecta aproximativ 35% din localităţile din România. Asta da problemă! Chiar şi premierul Victor Ponta s-a implicat în acest joc, spunând că există o problemă majoră cu aleşii locali declaraţi incompatibili de ANI şi că se poate ajunge la alegeri parţiale în mai bine de jumătate din localităţile din ţară. Ca să se evite această situaţie, Ponta a promis că va încerca să găsească o "soluţie".
În al doilea rând, Legea 161 care vizează regimul incompatibilităţilor şi care dă acum bătăi de cap USL nu este de ieri, de azi, ci din 2003, atunci când guvernul Adrian Năstase a adoptat- o prin asumarea răspunderii. Prevederea cu pricina este foarte clară: "Funcţia de primar [...] este incompatibilă cu [...] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local". În plus, în anul 2011, SAR şi ANI au publicat un ghid de incompatibilităţi foarte clar în care apare şi această prevedere.
În al treilea rând, principalul afectat de această lege este preşedintele CJ Constanţa care a fo