Unul dintre avocaţii inculpaţilor din dosarul „Jaful secolului”, Cătălin Dancu, a declarat, ieri, la primul termen al procesului, că nu toate tablourile au fost arse. Mai mult, clienţii săi vor să negocieze cu asigurătorul din Olanda.
Au furat cele şapte tablouri noaptea, “pe fulgerătură”, ca... “hoţii de cai”. Şi au ştiut ce fură, pentru că s-au interesat “pe net” cât valorează un... “Matiz”, un Picasso. Acum, la peste opt luni de la “marele jaf” din Olanda, hoţii de capodopere - “banda lui Dogaru”, din Carcaliu - joacă „alba-neagra” cu magistraţii, declarând ba că au incendiat tablourile, ba că acestea sunt intacte. În acest carusel aproape suprarealist de-a “uite focul, nu e focul” se bagă în seamă şi procurorii, şi avocaţii, şi experţii, care când susţin că sunt arse, când că nu sunt... La termenul de ieri, hoţii şi avocatul lor, Cătălin Dancu, au susţinut din nou că... tablourile nu au fost arse.
Asta are, asta n-are...
Iniţial, Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, în faţa procurorilor DIICOT, a declarat că a ars toate cele şapte opere de artă, dar, imediat după trimiterea în judecată, în faţa judecătorilor, a susţinut că acestea nu sunt arse. La termenul de ieri, Olga Dogaru a declarat, din nou, că tablourile nu sunt arse şi că, pentru a da mai multe detalii, aşteaptă ca laboratorul muzeului din Luvru să analizeze cenuşa şi să trimită rezultatele către Judecătoria Sectorului 3. În această privinţă s-a pronunţat deja directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, care a declarat despre cuiele găsite la expertiză că sunt mai vechi de sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind produse cu ajutorul unei tehnici meşteşugăreşti, nu industriale, cum sunt cele fabricate în prezent. Întrebările însă, nu puţine, continuă să se propage inclusiv în lume