Extremismul maghiar a reintrat în atenţia europenilor nu doar din pricina iresponsabilelor declaraţii din România ale şefului Jobbik, Gabor Vona.
Deşi Vona nu e membru al guvernului de la Budapesta, declaraţiile lui au încins spiritele în relaţiile româno-maghiare, reescaladând tensiunile bilaterale la un nivel fără precedent în ultima vreme. Afimaţiile liderului extremist de la Budapesta nu vor întârzia să mai şifoneze un pic prestigiul statului maghiar.
La deteriorarea imaginii Ungariei va contribui în mod cert şi eşecul urmăririi penale a fostului criminal de război Laszlo Csatary. E vorba de un complice al asasinatelor în masă comise asupra evreilor unguri, care, murind la 98 de ani, a scăpat de dreapta judecată şi de o condamnare fie şi simbolică pentru monstruoasele sale crime.
Csatary a decedat într-un spital din Budapesta, după ce s-a ascuns ani de zile în Canada şi a beneficiat apoi, în mod prea puţin explicabil, de indulgenţa, lenea, incapacitatea şi lipsa de celeritate a magistraţilor unguri.
Procuratura maghiară fusese avertizată de mult în legătură cu prezenţa în Ungaria a fostului şef al poliţiei dintr-o localitate din estul Slovaciei numită Kosice. Holocaustul ar fi avut dimensiuni mai reduse dacă la Kosice poliţia pro-nazistă condusă de Csatary n-ar fi încercat în 1944 să-şi potolească setea de sânge evreiesc organizând deportarea, cu mic cu mare, în lagărele morţii, a aproape 16.000 de oameni nevinovaţi.
Criminalul nazist fusese condamnat la moarte în contumacie, în Cehoslovacia, imediat după război. Scăpase de călău doar pentru că reuşise să fugă peste ocean, unde fusese depistat de autorităţi la mijlocul anilor 90.
În mod salutar, i se retrăsese lui Csatary cetăţenia canadiană şi, cu puţin înainte de a fi expulzat, fostul poliţist-şef al regimului fascist se întorsese în Ungaria. Unde beneficiase de compli