Premierul David Cameron a făcut o pledoarie puternică în favoarea exploatării gazelor de şist pe întreg teritoriul Marii Britanii. Într-un articol publicat de cotidianul Daily Telegraph, şeful Executivului britanic scrie că ţara nu-şi poate permite să rămână în urmă în acest domeniu şi că exploatarea gazelor de şist ar reduce factura energetică şi ar spori competitivitatea Marii Britanii.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
David Cameron afirmă că în subsol sunt rezerve estimate la 1,3 milioane de miliarde de metri cubi de gaze de şist, a căror exploatare, fie şi numai în proporţie de 10%, ar asigura consumul total de gaze pe 51 de ani.
Premierul britanic oferă exemplul Statelor Unite, unde au fost deja deschise peste zece mii de puţuri de exploatare a gazelor de şist.
Operaţiunea de "fracking", cum e denumită exploatarea gazelor de şist, ar crea potrivit premierului Cameron 74 de mii de noi locuri de muncă în Marea Britanie, tot așa cum exploatarea petrolului din Marea Nordului a creat locuri de muncă și în alte ramuri.
Premierul britanic mai spune că fracking-ul va fi benefic pentru comunitățile locale, care vor încasa 1% din veniturile provenite din exploatarea gazelor de șist.
În sfârșit, liderul britanic abordează și chestiunea presupuselor daune ecologice: el spune că experiența pe plan internațional dovedește că riscurile de poluare sunt minime, siturile de exploatare fiind de dimensiuni mici și oricum statul va emite niște reguli extrem de stricte pentru operațiunea de fracking.
Criticii spun însă că fracking-ul este extrem de periculos, riscând mai ales să polueze pânza de apă freatică. În plus, susține Leila Deen de la organizația ecologistă Greenpeace, facturile energetice nu vor scădea, deoarece spre deosebire de Statele Unite, Marea Britanie face parte din imensa piață europeană a gazelor.
Un alt