În ultimul deceniu am auzit de foarte multe ori cât de importanţi sunt antioxidanţii pentru organismul nostru şi aflăm mereu de câte un aliment-minune despre care se spune că are puteri miraculoase datorate antioxidanţilor. Însă foarte puţini dintre noi ştiu, cu adevărat, ce sunt antioxidanţii şi la ce sunt buni.
Ce este un antioxidant?
Antioxidanţii sunt, de fapt, vitamine, minerale sau alţi nutrienţi care pot proteja şi repara celulele din corpul uman împotriva stricăciunilor cauzate de radicalii liberi. Un radical liber îşi face apariţie din diverse motive, cum ar fi expunerea la poluare, fumat, chimicale sau o dietă nesănătoasă, notează „Huffington Post“.
În ce alimente se găsesc antioxidanţii
Antioxidanţii sunt: carotenul, vitamina C, vitamina E, zincul, seleniul etc. Fructele şi legumele bogate în caroten sunt spanacul, cartofii dulci, roşiile, caisele, sparanghelul, sfecla, broccoli, pepenele galben, morcovii, porumbul, napul, mango, piersicile, dovleacul etc.
Pentru vitamina C trebuie să căutăm ardeii graşi (roşii, verzi sau galbeni), căpşunele, roşiile, fructele de pădure, broccoli, varza de Bruxelles, pepenele galben, conopida, grepfrutul, napii, nectarinele, portocalele sau papaia.
Vitamina E se regăseşte în broccoli, morcovi, sfeclă, ardei roşii, spanac, muştar, nuci şi seminţe de floarea soarelui. Zincul se află în stridii, în carnea roşie, carnea de pui, fasole, nuci, fructele de mare, cerealele integrale şi în produsele lactate. Seleniul este în nuci, ton, carnea de vacă, carnea de pui şi în cereale.
La ce sunt buni antioxidanţii
Antioxidanţii sunt buni pentru orice, dar multe studii spun că ajută la reducerea riscului de cancer şi de boli de inimă. În special, vitamina C şi E, zincul şi carotenul pot scădea riscul de boli de ochi cauzate de vârsta înaintat