Plină de vitamine şi minerale, floarea-soarelui constituie o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant. Din toate părţile acestei plante (frunze, seminţe, pălăria florii, petale) se pot prepara leacuri cu efecte benefice în prevenirea şi tratarea mai multor boli.
SEMINŢELE. Neprăjite, uscate şi râşnite, seminţele sunt recomandate pentru combaterea bolilor de rinichi, de bilă sau circulatorii. La 5 linguriţe de pudră se adaugă 5 linguriţe de apă şi se amestecă până se obţine o pastă. Aceasta se ia într-o singură priză, pe nemâncate. De asemenea, seminţele măcinate se pot aplica pe zonele afectate de reumatism, iritate sau pe arsuri, deoarece au un efect calmant. Având cantităţi importante de fosfor, magneziu, zinc, potasiu, fier, vitamine (E, D, A, K), seminţele de floarea-soarelui constituie şi un bun energizant, dar şi un leac anticolesterol. În plus, seminţele previn crizele cardiace şi normalizează tensiunea arterială. Se consumă zilnic 100 g de seminţe neprăjite şi nesărate.
PETALELE. Sunt indicate pentru prepararea tincturilor, care se folosesc în cazul inflamaţiilor respiratorii (tuse, bronşită, amigdalită, laringită, viroză), pentru dureri de cap sau ameţeală. Se spală petalele cu apă rece, se toacă mărunt şi se pun într-un borcan. Se toarnă alcool alimentar, vodcă sau ţuică, să le acopere şi se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se filtrează. Lichidul obţinut se păstrează la rece, în sticle bine închise. Se ia câte o linguriţă de tinctură de trei ori pe zi, timp de patru săptămâni.
FRUNZELE. Proaspete sau uscate, au efect expectorant şi sunt de ajutor în bronşită, tuse, astm şi în alte boli cauzate de inflamaţia căilor respiratorii. Se prepară o infuzie din două linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml de apă clocotită. Se beau două căni zilnic.
PĂLĂRIA. După ce seminţele au fost îndepărtate, pălăria rămasă se poate cons