In primele sapte luni din 2013, aproape 450 de persoane au ajuns pe mainile medicilor, dupa ce au fost atacate de cainii fara stapan. Dintre acestea, 326 sunt adulti, iar restul de 121 copii. Si este o situatie care nu se schimba de ani buni.
Tratamentul pe fiecare pacient a costat 330 de lei. Daca facem un calcul matematic vom ajunge la concluzia ca spitalul a cheltuit in sapte luni aproape 150.000 de lei cu vaccinul antirabic.
"Potrivit statisticii, pana la data 1 august 2013 au fost muscate un numar de 447 de persoane. Din aceste persoane un procent de peste 85 la suta sunt locuitori ai municipiului Botosani. Costurile tratamentelor cu aceste persoane au fost suportate din bugetul spitalului", a declarat Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.
Pacientii muscati de caini au fost tratati de medicii de la urgente. O parte dintre ei, care au avut plagi complexe, au fost transferati pe chirurgie.
Medicul este cel care trebuie sa constate rana si riscul de contaminare cu virusul rabic. Rabia, cunoscuta si sub numele de turbare, este o boala grava, care afecteaza sistemul nervos central. Aceasta maladie poate fi mortala.
"Riscul cel mai mare este de a face rabia, turbarea in termenul popular care este o boala incurabila ducand de fiecare data la deces. De aceea ii sfatuim pe botosanenii care au aceste necazuri sa se adreseze de urgenta medicului", a spus Petre Radauceanu, medic sef Unitatea de Primire Urgente
Autoritatile ne spun in schimb sa avem rabdare pana cand noul padoc va fi dat in folosinta. "Incercam sa urgentam lucrarile astfel incat sa avem cat mai repede functional noul padoc cu o capacitate de 800 de locuri", a spus Cosmin Andrei, viceprimar municipiul Botosani.
Si anul trecut, 340 de copii, adulti si varstnici au ajuns pe mainile medicilor, dupa ce au fost atacati de cainii fara stapan.