Petru şi Felicia au plecat în 2008 alături de mama lor în Germania. Chiar dacă sunt români, ei pot deveni rapid „Ausländeri”. Pentru germani, termenul acesta nu este neapărat peiorativ şi ei chiar îi sfătuiesc pe români să nu uite de unde au plecat, chiar dacă s-au integrat în o altă ţară. Cu toate astea, după cum spun ei, mulţi români încă se feresc de termenul acesta şi preferă să spună că nu sunt germani, în loc să spună că sunt Ausländeri.
Plecarea care modifică identitatea etnică
Mama Feliciei şi a lui Petru a studiat 5 ani în România ingineria. Nestăpânind bine limba, are mai puţine şanse să îşi facă un viitor acolo decât un neamţ care are aceeaşi pregătire ca ea, dar care vorbeşte limba.
Petru-Felician Birău s-a născut în 1996, a făcut şcoala generală la „I.G. Duca” Petroşani, având învăţătoare în clasele I-IV pe d-na Lăutaru. A făcut un an clasa de pregătire în limba germană, iar în clasa a VI-a era deja elev la şcoala „Karlshule” Freiburg Im Breisgrau, profesoară fiindu-i Frau Kupek. Din clasa a VIII-a până în prezent (clasa a X-a) studiază la „Kepler-Gymnasium” Freiburg Im Breisgau (diriginte Herr Zimmer).
Felicia-Laura Birău s-a născut în 1995. A făcut şcoala generală alături de fratele ei, tot la „I.G. Duca”, în Petroşani. În clasele I-IV a avut-o învăţătoare pe d-na Gîrjob. În clasa a VII-a şi Felicia a făcut un an de pregătire în germană la şcoala „Karlshule”, Freiburg Im Breisgau, cu profesorul Herr Hurka şi profesoara Frau Heller. Din clasa a IX-a până în prezent (clasa a XI-a) studiază la „Kepler-Gymnasium”, Freiburg Im Breisgau, avându-l ca diriginte pe Herr Simon. Dacă la început au fost împotriva plecări, acum situaţia este alta. Nu ar mai vrea să se întoarcă în ţară, decât să o viziteze în vacanţe. Deoarece sunt plecaţi de atâta timp, fata a ajuns să se considere 75% româncă şi 25% nemţoaică, iar băiatul 60% român ş