Un miliardar american vrea să revoluţioneze transportul de pasageri pe distanţe lungi. Elon Musk a prezentat "Hyperloop", un concept inedit ce permite realizarea de călătorii la o viteză aproape supersonică, în condiţii de siguranţă şi la preţuri modice.
Noul vehicul "a fost conceput pentru a fi foarte uşor, în condiţiile în care trenurile sunt incredibil de grele. E mai apropiat de un avion. Va fi ceva fin, ca şi cum ai zbura prin aer", spune Elon Musk.
Miliardarul american este fondatorul constructorului de maşini electrice Tesla Motors şi al companiei private de explorare spaţială SpaceX. El a publicat un document de 57 de pagini despre acest proiect, care dacă va fi implementat, ar putea face legătura între Los Angeles şi San Francisco în doar 35 de minute.
"Hyperloop constă într-un tub cu presiune joasă de capsule, transportate cu viteze mici şi mari pe lungimea tubului. Capsulele sunt aşezate pe perne de aer presurizat", precizează documentul.
După părerea miliardarului, acest sistem de transport ar putea atinge o viteză de 1.220 de kilometri pe oră şi va fi economic viabil pentru orice distanţă mai mică de 1.500 de kilometri.
Vizionarul american este convins că sistemul său va fi mai puţin vulnerabil la seisme şi mai puţin expus la accidente, precum trenurile şi avioanele, "pentru că nu poate să se prăbuşească şi nici să deraieze".
Elon Musk se opune trenului de mare viteză dintre Los Angeles şi San Francisco, dorit de autorităţi. El a evaluat costul proiectului său la circa şase miliarde de dolari, faţă de 70-100 de miliarde cât ar costa trenul de mare viteză. Musk anticipează că preţul public pentru un bilet dus va fi de 20 de dolari.
În afară de SpaceX şi Tesla, Elon Musk conduce şi SolarCity, o firmă care fabrică panouri solare. El a creat şi o fundaţie care operează în domeniul educaţiei, al energiei nepolua