Perspectiva unei reduceri a arsenalului nuclear american este afectată de răcirea relaţiilor cu Rusia, chiar dacă Washingtonul dispune şi de opţiunea unei dezarmări unilaterale, comentează AFP.
De la apelul pe care l-a lansat la Praga în 2009, Barack Obama încearcă să transforme dezarmarea nucleară într-un dintre "axele" puternice ale preşedinţiei sale. La Berlin, în iunie, el a propus reducerea numărului de arme strategice "cu până la o treime", adică un obiectiv de aproximativ 1.000 de focoase nucleare, prin intermediul unor "reduceri negociate cu Rusia".
Fără să se opună în mod categoric, ruşii au lăsat să de întrevadă negocieri lungi şi dificile în vederea atingerii acestui obiectiv propus.
Anularea summitului Obama-Putin prevăzut la Moscova la începutul lui septembrie, din cauza "lipsei de progrese recente" în relaţiile bilaterale în opinia preşedintelui american, arată că negocieri de pregătire vizând o dezarmare nucleară dincolo de limitele prevăzute de către Tratatul START se află într-un punct mort, au declarat experţi pentru AFP.
START prevede ca fiecare ţară să reducă, până în 2018, la 1.550 numărul focoaselor mobilizate, adică imediat utilizabile.
Subiectul unor noi reduceri de arsenal nuclear nu apare în raportul Pentagonului asupra reuniunii miniştrilor Apărării american Chuck Hagel şi rus Serghei Şoigu, vineri, în cadrul reuniunii "2+2", la Washington.
Dincolo de opoziţia exprimată de Moscova faţă de programul apărării americane antirachetă, "având în vedere doctrina militară rusă, care conţine prevederi privind modernizarea militară, este foarte improbabil ca Guvernul rus să vrea să coboare substanţial sub nivelurile prevăzute în Tratatul START", a declarat pentru AFP Celeste Wallander, încărcinată cu dosarul Rusia în cadrul Pentagonului până anul trecut.
Moscova se bazează mai mult pe arma nucleară, toc