Majoritatea persoanelor considera dusul drept un ritual zilnic ce reprezinta atat un moment igienic, cat si unul de relaxare: pe masura ce spuma gelului de dus se scurge de-a lungul corpului, apa calda a dusului relaxeaza atat mintea, cat si corpul.
Cu toate acestea, o serie de cercetari medicale sugereaza ca dusurile cu apa rece au numeroase beneficii atat pentru sanatatea umana, cat si pentru mediu.
Multe persoane asociaza apa rece cu boala, crezand ca prea multa apa rece ne predispune la afectiuni. De aceea, unii oameni asociaza dusurile reci situatiilor neplacute.
Cu toate acestea, studiile au aratat ca, spre deosebire de dusurile fierbinti, dusurile reci produc un nivel mult mai mare de leucocite, celule ale sistemului imunitar ce apara organismul de boli. O alta cercetare efectuata de o echipa de oameni de stiinta din Germania a aratat ca scufundarea in apa rece permite organismului, de-a lungul timpului, sa dezvolte o rezistenta la fortele oxidative din trup.
Cresterea numarului de leucocite asociata dusurilor reci este atribuita reactiei metabolice pe care corpul o are in urma socului produs de contactul cu apa rece. Pe masura ce corpul incearca sa se incalzeasca, rata metabolismului accelereaza, activand sistemul imunitar si eliberand astfel leucocitele in corp.
Acest lucru dezvaluie un alt beneficiu al dusurilor reci: un metabolism mai activ. O rata metabolica mai mare inseamna ca trupul arde mai multe calorii si grasimi, un efect secundar cu siguranta popular in randul persoanelor ce doresc sa scada in greutate. Un alt studiu sugereaza insa ca expunerea prelungita la apa rece stimuleaza trupul sa dezvolte un strat protector de grasime pentru a preveni inghetul si hipotermia.
Un alt beneficiu asociat dusurilor reci este stimularea fertilitatii masculine. Un dus fierbinte inseamna o temperatura scrotala mai mare, cee