Criza de vaccin antitetanic pe care spitalele au traversat-o în acest an a fost întreruptă, sporadic, de transferul de vaccin din depozitul antiepidemic al DSP, produsul fiind achiziţionat pentru gravide, însă ministerul interzicând folosirea lui în acest scop.
Sute de doze de vaccin antitetanic, achiziţionate de Direcţia de Sănătate Publică Olt pentru depozitul antiepidemic şi care s-a intenţionat pentru a fi administrat gravidelor, au ajuns în cele din urmă în serviciile de primiri urgenţe ale unităţilor spitaliceşti din judeţ.
Motivul este unul cel puţin ciudat, Ministerul Sănătăţii permiţând administrarea de vaccin antitetanic, în campania opţională de vaccinare/revaccinare a gravidelor, doar dacă se foloseşte vaccinul achiziţionat la nivel central.
Produsul cumpărat de DSP era, în schimb, Tetavax, nu dT, aşa cum prevedea un act normativ.
„Partea bună a lucrurilor este că acest vaccin a ajuns la pacienţi care au avut nevoie, la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Urgenţă Slatina şi la Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal Caracal”, a declarat medicul-şef al DSP, Marinela Madan.
Partea mai puţin bună rămâne faptul că în toată această perioadă gravidele au avut la dispoziţie doar varianta achiziţoonării din buzunar a unui produs vaccinal antitetanic. În cele din urmă documentul buclucaş a fost modificat, asfel încât viitoarele mămici să beneficieze, pur şi simplu, de protecţie, indiferent de produsul comercial folosit.
Criza de vaccin antitetanic în spitale n-a luat sfârşit, la acest moment Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina cheltuind sume considerabile pentru achiziţionarea unui produs foarte scump, dar încă disponibil pe piaţă, în timp ce altele nu se mai aprovizionează, pur şi simplu, sau funcţionează cu un stoc minim de urgenţă.
Speranţa rămâne redeschi